Kaj je toplotna črpalka?

By in
Kaj je toplotna črpalka?

Pred vsako kurilno sezono se veliko pozornosti namenja temu, kateri sistem ogrevanja uporabiti, da bo največji izkoristek, da bo ogrevanje okolju prijazno, ter seveda, da bodo čim manjši stroški. Eden izmed ogrevalnih sistemov je tudi toplotna črpalka, ki iz okolja sprejema toplotno energijo in jo oddaja  v prostor. Če ste do zdaj o toplotnih črpalka le slišali in ne veste o njih veliko, vam bodo koristile spodnje informacije, ki bodo pojasnile, kaj pravzaprav je toplotna črpalka in kaj so njene posebnosti.

Kako deluje toplotna črpalka?

Sistem ohlajevanja pri hladilniku poteka tako, da se med ohlajanjem živilom odvzema toplota, ki se oddaja nazaj v prostor hladilnika. Na podoben način deluje tudi toplotna črpalka, ki pa deluje ravno v obratno smer; iz zraka, zemlje ali vode črpa toploto, ki jo prenese na vodo, ki nato kroži po ceveh ogrevalnega sistema, toplota pa se na ta način oddaja v ogrevalnih prostorih.

Gre torej za agregat, ki s pomočjo elektrike prenaša toplotno energijo iz energentov, kot so talna in površinska voda, sončna energija, zemeljska toplota, ter zunanji zrak, v ogrevalni sistem.

Kaj sestavlja toplotno črpalko?

Toplotna črpalka je sestavljena iz štirih osnovnih elementov, to so uparjalnik, kompresor, kondenzator in dušilnik. V praksi je še veliko pomožnih elementov, ventili, črpalke, izmenjevalci, električno krmilje itd.  Poenostavljeno gre za proces krožnega delovanja med vsemi enotami.

Hladilno sredstvo najprej sprejme toplotno energijo v uparjalniku in se spreminja v paro. Para se v kompresorju stiska in segreva, vroča para prenaša toplotno energijo v kondenzatorju na grelno vodo. Hladilno sredstvo se v dušilniku razširja in zopet potuje v uparjalnik in naprej, ter na ta način sklene krog krožnega procesa delovanja toplotne črpalke.

Dve muhi na en mah – hladilni in ogrevalni sistem!

Tako je, toplotna črpalka ni namenjena le ogrevalnu prostorov, temveč lahko zamenja tudi klimatsko napravo, brez katere si poletja zagotovo ne bi znali predstavljati. Naložba v toplotno črpalko se bo zagotovo še bolj splačala, če se boste odločili za sistem ogrevanja in hlajenja. Reverzibilne toplotne črpalke imajo vgrajen poseben sistem, ki omogoča hlajenje in ogrevanje. Gre za sistem, ki s pomočjo določenih komponent zamenja vlogo delovanja uparjalnika in kondenzatorja, kar obrne proces krožnega delovanja toplotne črpalke v drugo smer in daje rezultat lepo ohlajenega prostora v vročih poletnih mesecih!

Toplotna črpalka se splača, a pozor!

Toplotna črpalka je investicija, ki zahteva precejšnji začetni finančni vložek, ki pa se vam bo v nekaj letih zagotovo povrnil. Pomembno je, da se pred samo investicijo pogovorite z izkušenim svetovalcem, ki vam bo svetoval glede samega nakupa in izbire energenta iz katerega bo vaša toplotna črpalka črpala toplotno energijo, glavni kriterij pa naj vam ne bo le cena, saj gre za naložbo v prihodnost. Včasih je potrebno planirati še dodatne grelce za velike minuse – v kolikor ste v predelih, kjer je ozračje bolj mrzlo.

Brezhibno delovanje sistema, prihranek na mesečnih računih in seveda dolgo življensko dobo naprave vam lahko omogočita le prava izbira toplotne črpalke in seveda ponudnika. Kot vsaka naprava, bo tudi toplotna črpalka za delovanje potrebovala vzdrževanje in servis, zato se odločite za ponudnika, ki ponuja tudi to možnost in vam bo na voljo tudi kasneje, ne le ob nakupu in montaži.

Leave a reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja