Ali imajo toplotne črpalke slabosti?

By in
Ali imajo toplotne črpalke slabosti?

Pred vsako večjo investicijo je vedno pametno razmisliti o prednosti in slabostih produkta, ki ga kupujemo. Tudi pri nakupu toplotne črpalke je pomembno pretehtati vse možnosti in se na podlagi tega odločiti ali je toplotna črpalka za nas prava izbira. Številne prednosti toplotne črpalke pred drugimi sistemi smo že omenili, vprašanje, ki pa se nam postavi pred nakupom pa je seveda tudi ”Ali imajo toplotne črpalke tudi kakšne slabosti oz. pomankljivosti?”.

Finance in načrtovanje vgradnje toplotne črpalke

Ena izmed ”slabosti”, ki jo ima toplotna črpalka je, da zahteva precejšnji začetni finančni vložek (tam med 5k-20k€) in glede na model TČ. Lahko je kar nekaj prostorskega načrtovanja glede postavitve takšnega sistema. Toplotna sistema zemlja/voda in voda/voda zahtevata večji poseg v okolico.

Npr. pri sistemu voda/voda je pomembno, da imamo na voljo vodni vir, ki ima zanesljiv in dovolj močan pretok vode, saj v nasprotnem primeru sistema ni mogoče postaviti. Vrtanje v zemljo lahko stane od 800€ gor, odvisno od izvajalca, predpriprave, globine in širine vrtnine.V primeru zemlja/voda pa moramo paziti, da imamo na voljo veliko površno parcele, kjer bodo položeni zemeljski kolektorji. Ta površina mora biti vsaj dvakrat večja od površine, ki jo bo toplotna črpalka ogrevala. Površinsko kopanje vas pri gradbenikih stane od 2000€ gor, vse je odvisno od strukture zemlje, predpreirave, dostopa…

Hladna območja lahko omejijo delovanje toplotne črpalke

Pri nekaterih toplotnih črpalkah se lahko pojavijo težave, če so le te postavljenje v območjih kjer je zunanja temperatura nenehno blizu ali pa celo pod lediščem. V takšnih primerih toplotna črpalka ne dosega svoje polne moči ogrevanja v zimskih mesecih. Trajna izpostavljenost takšnim temperaturam pa lahko poškoduje celo sistem toplotne črpalke, zato se v takšnih primerih proporočajo nadgradni sistemi, ki lahko črpalko zavarujejo pred tovrstnimi težavami.

Toplotna črpalka je odvisna od elektrike

Pri novogradnji vselej razmišljajte o 3-električnih fazah

Za delovanje toplotne črpalke je potrebna elektrika ter seveda energetski viri, ki jih pridobimo iz okolja. Gre torej za sistem, s katerim ne boste popolnoma neodvisni od drugih goriv, saj boste za delovanje vedno potrebovali električno energijo. Izpad pomeni nezmožnost ogrevanja. Sicer so izpadi zelo redki, a lahko se zgodijo,..Večkrat je že ovira 3-fazna elektrika, saj nekatere ne delujejo na zgolj 1-fazi.  Tro-fazne toplotne črpalke so lahko tudi bolj učinkovite.

Hladilna sredstva in antifrizi znajo biti škodljivi za okolje

Nekatere tekočine oz. antifriz, ki se lahko uporabljajo za prenos toplote po črpalki, so lahko škodljive okolju ali pa samemu sistemu, zato je zelo pomembno, da se pred zagonom črpalke pozanimate glede uporabe biološko razgradljivih tekočin in na ta način ne škodujete okolju. Ob morebitni zamenjavi hladilnega plina ali antifriza zahtevajte da se le-ti razgradijo.

Pazite da so sistemi izmenjevalca ločeni od sistema sanitarne vode.

Servis toplotne črpalke in stroški

V kolikor vse deluje izvajamo preventivne servise toplotnih črpalk. Ko pride do okvare je dobro da imate potrebno podporo in rezervne dele. Z prepoznavnimi toplotnimi črpalkami imate mrežo serviserjev oz. več možnosti, da preskočite morebitno oviro okvare.

Kako se izogniti slabostim toplotnih črpalk?

Nekatere od zgoraj omenjenih ”slabosti” niso nujno usodne za delovanje sistema, če jih skušamo upoštevati. Pred nakupom in montažo se priproča posvet z izkušenimi strokovnjaki na področju montaže in delovanja toplotnih črpalk, ki vam bodo svetovali in vas usmerili k pravi izbiri sistema, preučili katera toplotna črpalka je za vas primerna in izmerili prostor, ter določili primerno postavitev. Pomembno je torej, da se zavedate vseh prednosti in morebitnih slabosti toplotnih črpalk ter se o vseh vaših vprašanjih in dilemah pogovorite s svetovalcem. Za vsa vaša vprašanja smo vam na razpolago, z veseljem se bomo z vami pogovorili in vam tudi svetovali!

Leave a reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja